Koszyk:
0,00
Home FIZYKATERMODYNAMIKA- ENERGIA - CIEPŁO › Zestaw do termodynamiki
Zestaw ten wprowadza podstawowe pojęcia z zakresu termodynamiki i doświadczeń związanych z ciepłem. Zapewnia podstawy do zrozumienia i ilościowej oceny zagadnień i problemów termodynamiki.

Podstawowe komponenty:
• Termometr, cyfrowy miernik oraz termopara
• Zlewki, kolba filtracyjna, cylinder miarowy, naczynie wirówki
• Smar silikonowy • Rurka silikonowa • U-rurka
• Kalorymetr z aparatem do badania prawa Joule’a i przewody łączące
• Termiczny płaszcz izolacyjny, zestaw gumowych korków oraz bloczków parafinowych
• Cylindry ze stali nierdzewnej oraz aluminium do liniowej rozszerzalności cieplnej
• Pręty w kształcie litery U wykonane z aluminium, mosiądzu, stali nierdzewnej o różnych średnicach
• Cylindry do badania ciepła właściwego • Palnik z trójnogiem i siatki druciane
• Komparator 1/100 mm ze wspornikiem
• Naczynie do badania przejścia stanu gazowego w ciekły • Manganian(VII) potasu
• Łącznik bimetaliczny ze stykami elektrycznymi
• Uniwersalna podstawa ogólnego zastosowania • Wielofunkcyjne pręty i zacisk

Badane prawa i zasady:
• Promieniowanie cieplne • Wrzenie i skraplanie • Kalorymetr i prawo Joule’a • Prawo Daltona (prawo ciśnień cząstkowych) • Temperatura równowagi mieszaniny cieczy • Parowanie dwóch różnych cieczy • Rozszerzalność lodu • Stała czasowa termometru i stałe punkty termometru • Równanie Fouriera i prawo Fouriera • Wrażliwość na ciepło oraz prawo Locke’a • Rozszerzalność liniowa ciał stałych • Higrometr suchy i mokry, wilgotność względna, psychrometria i wilgotność • Prawo ogrzewania i chłodzenia Newtona • Przemiana fazowa • Zasada działania naczynia pulsującego • Roztwory nasycone i przesycone • Zjawiska różnych roztworów w różnej temperaturze • Ciepło właściwe • Pobudzenie cieplne, przewodnictwo i rozszerzalność • Termostat i termopara • Zjawisko Peltiera-Seebecka

Lista doświadczeń opisanych w instrukcji obsługi:
• Wrażliwość na działanie ciepła oraz równowaga cieplna • Pomiar współczynnika rozszerzalności objętościowej wody • Punkty stałe termometru • Pomiar temperatury za pomocą termopary typu T • Rozszerzalność liniowa ciał stałych • Współczynnik rozszerzalności żelaza i mosiądzu • Przykłady użycia termostatu • Pomiary temperatury wrzenia alkoholu • Wrzenie przy ciśnieniu wyższym i niższym od ciśnienia atmosferycznego • Pomiar ciepła parowania wody • Wykres krzepnięcia parafiny • Roztwory nasycone i przesycone • Higrometr mokry i suchy • Rozszerzalność powietrza przy stałym ciśnieniu i objętości • Konwekcja cieplna płynów • Przewodność cieplna żelaza, mosiądzu, aluminium i miedzi • Przewodnictwo cieplne wody • Absorpcja promieniowania cieplnego • Izolacja cieplna • Konstrukcja prostego naczynia Dewara • Inne wielkości związane z ogrzewaniem cieczy • Właściwa pojemność cieplna cieczy i ciał stałych • Temperatura równowagi mieszaniny cieczy • Pojemność cieplna kalorymetru • Przemiana energii mechanicznej w energię cieplną • Zjawisko Joulea • Rozszerzalność lodu • Ciepło przemiany fazowej topnienia lodu • Ciepło przemiany fazowej parowania wody • Parowanie dwóch różnych cieczy • Podwyższenie temperatury wrzenia
  • Brak komentarzy