Zestaw ten wprowadza podstawowe pojęcia z zakresu termodynamiki i
doświadczeń związanych z ciepłem. Zapewnia podstawy do zrozumienia i
ilościowej oceny zagadnień i problemów termodynamiki.
Podstawowe komponenty:
• Termometr, cyfrowy miernik oraz termopara
• Zlewki, kolba filtracyjna, cylinder miarowy, naczynie wirówki
• Smar silikonowy • Rurka silikonowa • U-rurka
• Kalorymetr z aparatem do badania prawa Joule’a i przewody łączące
• Termiczny płaszcz izolacyjny, zestaw gumowych korków oraz bloczków parafinowych
• Cylindry ze stali nierdzewnej oraz aluminium do liniowej rozszerzalności cieplnej
• Pręty w kształcie litery U wykonane z aluminium, mosiądzu, stali nierdzewnej o różnych średnicach
• Cylindry do badania ciepła właściwego • Palnik z trójnogiem i siatki druciane
• Komparator 1/100 mm ze wspornikiem
• Naczynie do badania przejścia stanu gazowego w ciekły • Manganian(VII) potasu
• Łącznik bimetaliczny ze stykami elektrycznymi
• Uniwersalna podstawa ogólnego zastosowania • Wielofunkcyjne pręty i zacisk
Badane prawa i zasady:
• Promieniowanie cieplne • Wrzenie i skraplanie • Kalorymetr i prawo
Joule’a • Prawo Daltona (prawo ciśnień cząstkowych) • Temperatura
równowagi mieszaniny cieczy • Parowanie dwóch różnych cieczy •
Rozszerzalność lodu • Stała czasowa termometru i stałe punkty termometru
• Równanie Fouriera i prawo Fouriera • Wrażliwość na ciepło oraz prawo
Locke’a • Rozszerzalność liniowa ciał stałych • Higrometr suchy i mokry,
wilgotność względna, psychrometria i wilgotność • Prawo ogrzewania i
chłodzenia Newtona • Przemiana fazowa • Zasada działania naczynia
pulsującego • Roztwory nasycone i przesycone • Zjawiska różnych
roztworów w różnej temperaturze • Ciepło właściwe • Pobudzenie cieplne,
przewodnictwo i rozszerzalność • Termostat i termopara • Zjawisko
Peltiera-Seebecka
Lista doświadczeń opisanych w instrukcji obsługi:
• Wrażliwość na działanie ciepła oraz równowaga cieplna • Pomiar
współczynnika rozszerzalności objętościowej wody • Punkty stałe
termometru • Pomiar temperatury za pomocą termopary typu T •
Rozszerzalność liniowa ciał stałych • Współczynnik rozszerzalności
żelaza i mosiądzu • Przykłady użycia termostatu • Pomiary temperatury
wrzenia alkoholu • Wrzenie przy ciśnieniu wyższym i niższym od ciśnienia
atmosferycznego • Pomiar ciepła parowania wody • Wykres krzepnięcia
parafiny • Roztwory nasycone i przesycone • Higrometr mokry i suchy •
Rozszerzalność powietrza przy stałym ciśnieniu i objętości • Konwekcja
cieplna płynów • Przewodność cieplna żelaza, mosiądzu, aluminium i
miedzi • Przewodnictwo cieplne wody • Absorpcja promieniowania cieplnego
• Izolacja cieplna • Konstrukcja prostego naczynia Dewara • Inne
wielkości związane z ogrzewaniem cieczy • Właściwa pojemność cieplna
cieczy i ciał stałych • Temperatura równowagi mieszaniny cieczy •
Pojemność cieplna kalorymetru • Przemiana energii mechanicznej w energię
cieplną • Zjawisko Joulea • Rozszerzalność lodu • Ciepło przemiany
fazowej topnienia lodu • Ciepło przemiany fazowej parowania wody •
Parowanie dwóch różnych cieczy • Podwyższenie temperatury wrzenia