Koszyk:
0,00
Home BIOLOGIA - MEDYCYNAZESTAWY DOŚWIADCZALNE › Słodki świat enzymów - zestaw doświadczalny
Zestaw umożliwia prowadzenie trzech niezależnych doświadczeń dotyczących metabolizmu cukrów. Pozwala na badanie reakcji enzymatycznej hydrolizy: skrobi przez amylazę, laktozy z mleka przez laktazę oraz sacharozy przez inwertazę.

Dołączony alginian sodu pozwala przeprowadzić wykorzystywany w przemyśle proces immobilizacji enzymów. 

Każde z trzech doświadczeń może przeprowadzić 2x pięć zespołów uczniów.
Sugerowana liczba uczniów w jednym zespole to 4-6 osób.

 Zestaw zawiera:

    ilustrowany przewodnik dla nauczyciela
    karty pracy dla uczniów
    płytę CD
    120 μl enzymu amylaza Termamyl
    24 ml enzymu laktaza
    20 ml enzymu inwertaza
    20 g skrobi
    2 x 1 g glukozy
    10 g laktozy
    2 x 2,5 g sacharozy w probówce 50 ml
    1 butelka jodyny
    2 butelki z 1 g alginianu sodu
    15 g chlorku wapnia
    100 pasków diagnostycznych do wykrywania glukozy
    10 płytek plastikowych z 25 dołkami
    10 pipet pasterowskich o pojemności 1 ml
    5 strzykawek o pojemności 10 ml
    1 probówka o poj. 50 ml z podziałką
    1 butelka o poj. 125 ml na roztwór jodyny
    1 łyżeczka
    5 plastikowych kubeczków
    5 plastikowych kieliszków
    5 sitek
    5 mieszadełek
    wata bawełniana

Po wykorzystaniu odczynników zamów ZESTAW UZUPEŁNIAJĄCY. Eksperymenty biologiczne

Zestaw uzupełniający zawiera:

    120 μl enzymu amylaza Termamyl
    24 ml enzymu laktaza
    20 ml enzymu inwertaza
    20 g skrobi
    4 x 1 g glukozy
    10 g laktozy
    2 x 2,5 g sacharozy w probówce 50 ml
    2 butelki z 1 g alginianu sodu
    15 g chlorku wapnia
    100 pasków diagnostycznych do wykrywania glukozy

 Dodatkowo będzie potrzeba przygotować:

    wodę destylowaną
    mleko
    drożdże

Enzymy można przechowywać do 12 miesięcy w temp. +4oC.


Zestaw doświadczalny pomaga w realizacji następujących celów kształcenia i treści nauczania nowej podstawy programowej na III i IV etapie edukacyjnym:

Wymagania ogólne II. Znajomość metodyki badań biologicznych na III i IV etapie edukacyjnym.
Uczeń planuje, przeprowadza i dokumentuje obserwacje i proste doświadczenia biologiczne; określa warunki doświadczenia, rozróżnia próbę kontrolną i badawczą, formułuje wnioski;
Treści kształcenia, III etap edukacyjny VI. Budowa i funkcjonowanie organizmu człowieka.
3. Układ pokarmowy i odżywianie się. Uczeń: 4) przedstawia miejsce i produkty trawienia oraz miejsce wchłaniania głównych grup związków organicznych;

  Treści kształcenia, IV etap edukacyjny, zakres podstawowy.

1. Biotechnologia i inżynieria genetyczna. Uczeń: 3) przedstawia korzyści dla człowieka wynikające z wprowadzania obcych genów do mikroorganizmów oraz podaje przykłady produktów otrzymywanych z wykorzystaniem transformowanych mikroorganizmów;
Treści kształcenia, IV etap edukacyjny, zakres rozszerzony
III. Metabolizm. 1. Enzymy. Uczeń:
1) podaje charakterystyczne cechy budowy enzymu białkowego;
2) opisuje przebieg katalizy enzymatycznej;
3) wyjaśnia, na czym polega swoistość enzymów; określa czynniki warunkujące ich aktywność (temperatura, pH, stężenie soli, obecność inhibitorów lub akty wa torów);
Zalecane na IV etapie edukacyjnym doświadczenia. Uczeń:
1) planuje i przeprowadza doświadczenie: b) pokazujące aktywność wybranego enzymu.

Przykładowe zdjęcie zestawu pochodzi ze strony producenta:

Fundacja BioEdukacji

ul. Ks. Trojdena 4 02-109 Warszawa

www.biocen.edu.pl

  • Brak komentarzy
Podobne w tej kategorii
Najczęściej kupowane z tym produktem