Zestaw umożliwia prowadzenie trzech niezależnych doświadczeń dotyczących metabolizmu cukrów. Pozwala na badanie reakcji enzymatycznej hydrolizy: skrobi przez amylazę, laktozy z mleka przez laktazę oraz sacharozy przez inwertazę.
Dołączony alginian sodu pozwala przeprowadzić wykorzystywany w przemyśle proces immobilizacji enzymów.
Każde z trzech doświadczeń może przeprowadzić 2x pięć zespołów uczniów.
Sugerowana liczba uczniów w jednym zespole to 4-6 osób.
Zestaw zawiera:
ilustrowany przewodnik dla nauczyciela
karty pracy dla uczniów
płytę CD
120 μl enzymu amylaza Termamyl
24 ml enzymu laktaza
20 ml enzymu inwertaza
20 g skrobi
2 x 1 g glukozy
10 g laktozy
2 x 2,5 g sacharozy w probówce 50 ml
1 butelka jodyny
2 butelki z 1 g alginianu sodu
15 g chlorku wapnia
100 pasków diagnostycznych do wykrywania glukozy
10 płytek plastikowych z 25 dołkami
10 pipet pasterowskich o pojemności 1 ml
5 strzykawek o pojemności 10 ml
1 probówka o poj. 50 ml z podziałką
1 butelka o poj. 125 ml na roztwór jodyny
1 łyżeczka
5 plastikowych kubeczków
5 plastikowych kieliszków
5 sitek
5 mieszadełek
wata bawełniana
Po wykorzystaniu odczynników zamów ZESTAW UZUPEŁNIAJĄCY. Eksperymenty biologiczne
Zestaw uzupełniający zawiera:
120 μl enzymu amylaza Termamyl
24 ml enzymu laktaza
20 ml enzymu inwertaza
20 g skrobi
4 x 1 g glukozy
10 g laktozy
2 x 2,5 g sacharozy w probówce 50 ml
2 butelki z 1 g alginianu sodu
15 g chlorku wapnia
100 pasków diagnostycznych do wykrywania glukozy
Dodatkowo będzie potrzeba przygotować:
wodę destylowaną
mleko
drożdże
Enzymy można przechowywać do 12 miesięcy w temp. +4oC.
Zestaw doświadczalny pomaga w realizacji następujących celów kształcenia i treści nauczania nowej podstawy programowej na III i IV etapie edukacyjnym:
Wymagania ogólne II. Znajomość metodyki badań biologicznych na III i IV etapie edukacyjnym.
Uczeń planuje, przeprowadza i dokumentuje obserwacje i proste doświadczenia biologiczne; określa warunki doświadczenia, rozróżnia próbę kontrolną i badawczą, formułuje wnioski;
Treści kształcenia, III etap edukacyjny VI. Budowa i funkcjonowanie organizmu człowieka.
3. Układ pokarmowy i odżywianie się. Uczeń: 4) przedstawia miejsce i produkty trawienia oraz miejsce wchłaniania głównych grup związków organicznych;
Treści kształcenia, IV etap edukacyjny, zakres podstawowy.
1. Biotechnologia i inżynieria genetyczna. Uczeń: 3) przedstawia korzyści dla człowieka wynikające z wprowadzania obcych genów do mikroorganizmów oraz podaje przykłady produktów otrzymywanych z wykorzystaniem transformowanych mikroorganizmów;
Treści kształcenia, IV etap edukacyjny, zakres rozszerzony
III. Metabolizm. 1. Enzymy. Uczeń:
1) podaje charakterystyczne cechy budowy enzymu białkowego;
2) opisuje przebieg katalizy enzymatycznej;
3) wyjaśnia, na czym polega swoistość enzymów; określa czynniki warunkujące ich aktywność (temperatura, pH, stężenie soli, obecność inhibitorów lub akty wa torów);
Zalecane na IV etapie edukacyjnym doświadczenia. Uczeń:
1) planuje i przeprowadza doświadczenie: b) pokazujące aktywność wybranego enzymu.
Przykładowe zdjęcie zestawu pochodzi ze strony producenta:
Fundacja BioEdukacji
ul. Ks. Trojdena 4 02-109 Warszawa
www.biocen.edu.pl