Najczęściej żywicielem pośrednim tasiemca są przewody pokarmowe i tkanki zwierząt hodowlanych – krów, świń, psów, a nawet ryb. Człowiek może być żywicielem ostatecznym albo żywicielem pośrednim tasiemca. Zwierzęta – żywiciele pośredni tasiemca:
Człowiek zaraża się, jajami tasiemca drogą „brudnych rak” (zakażona żywność) oraz jedząc surowe lub niedogotowane mięso wołowe zarażone tzw. wągrami. Wągry są postacią przejściową w cyklu rozwojowym tasiemca. Można je w uproszczeniu nazwać larwą. Zauważone w surowym mięsie mają wielkość i wygląd zbliżony do pestek ogórka.
Jak się rozmnażają tasiemce
Człony dojrzałego tasiemca zawierają zestaw narządów rozrodczych. U tasiemców może zachodzić samozapłodnienie lub sąsiadujące człony mogą kopulować ze sobą. Wypełniony zapłodnionymi jajami człon tasiemca (proglotyd) odrywa się i opuszcza ciało żywiciela. Kiedy zapłodnione jajo lub postać larwalna – tzw. wągier zostaje zjedzone przez innego żywiciela – np. przez żywiciela jakim często jest człowiek, larwa wykluwa się z osłonki i rozwija dalej w jego jelitach i narządach.
Jak się zakażamy? Bezpośrednia przyczyną jest zjedzenie niedogotowanego mięsa nosiciela bezpośredniego tasiemców - głównie świń i bydła, niekiedy psów, czy ryb. Jak przebiega inwazja tasiemca wewnątrz ludzkiego organizmu? Larwy tasiemca rozwijają się w różnych tkankach i narządach człowieka. Po osiągnięciu, postacie dojrzałe rozwijają się zazwyczaj w jelicie cienkim. Dojrzałe człony są wydalane z kałem stając się źródłem zakażeń dla zwierząt domowych