Zestaw dydaktyczny zaprojektowany do pracy w czterech grupach uczniowskich, umożliwiający wykrycie obecności cukrów prostych (glukoza) i złożonych (skrobia) w różnych artykułach spożywczych, jak również doświadczalne poznanie jego podstawowych właściwości.
W skład zestawu wchodzą:
- zlewka miarowa – 4 szt.,
- szalka Petriego – 18 szt.,
- bagietka szklana – 4 szt.,
- szpatułka – 1 szt.,
- probówka szklana – 8 szt.,
- stojak do probówek – 1 szt.,
- łapa do probówek, drewniana – 2 szt.,
- pipeta Pasteura – 10 szt.,
- palnik spirytusowy z knotem i stojakiem – 1 kpl.,
- paski wskaźnikowe – 1 kpl.,
- okulary ochronne – 4 szt.,
- glukoza – 100 g,
- sacharoza – 100 g,
- skrobia – (100 g),
- azotan srebra – 25 g,
- siarczan miedzi – 250 g,
- wodorotlenek sodu – 1 kg,
- woda amoniakalna – 250 ml,
- rękawice laboratoryjne – 20 szt.,
- instrukcja z opisami wybranych doświadczeń.
Całość dostarczana w trwałym kuferku z tworzywa sztucznego.